Зміни і труднощі у девелопменті за останній рік. Які прогнози?

Юлія Школьнікова управляючий партнер DM GROUP ділиться своїми роздумами:


Юлія Школьнікова управляючий партнер DM GROUP ділиться своїми роздумами:

Зменшення інвестицій, скорочення попиту на житло і комерційну нерухомість, зниження довіри іноземних інвесторів, заморозка нових і нищення уже збудованих об'єктів - усе це супроводжує ринок новобудов із початку війни. Продажі житла, за оцінками експертів, зменшились на 60-95% в залежності від регіону.

✅Наразі більшість забудовників зупинила роботу над новими проєктами. До цього доклала руку й інфляція, яка збільшила собівартість будівництва на понад 50%. Тож найбільш логічним для компаній стала концентрація на об'єктах, які стартували до зими 2022 року. Таке рішення матиме відтермінований ефект. По закінченню війни якийсь час ми матимемо перевагу попиту над пропозицією.

✅Однак після закінчення війни прогнозують відновлення галузі: треба буде відбудовувати зруйноване обстрілами житло і зводити нове для тих, хто втратив дім. Забудовники і виробники будматеріалів сподіваються на повоєнне відновлення країни, державне фінансування будівництва і розвиток іпотечного кредитування.

☝️Також, за спостереженнями Юлії Школьнікової на ринок нерухомості чекають зміни.

Наприклад, у розстановці сил: одні компанії втратять позиції, а інші наберуть обертів завдяки новим форматам житла, технологіям, матеріалам та потужним іноземним інвестиціям. Можливі також злиття компаній, які посилять позиції лідерів ринку і дозволять їм покрити більшу частину обсягів будівництва країни.

Відмова від залучення коштів покупців на стадії будівництва за рахунок кредитів і тих самих зовнішніх інвесторів дасть компаніям змогу починати продажі після введення будинків в експлуатацію. Ще більшої актуальності найближчими роками наберуть об'єкти "під ключ", із готовим ремонтом і меблями.

Війна змінила ставлення багатьох українців до житла. Вони не хочуть витрачати час на облаштування, бути "прив'язаним" до майна та боятись втратити його. Тому оренда стане ще більш поширеним явищем.

Реконцепція наявних проєктів з додаванням найбільш затребуваних типів житлової та комерційної нерухомості, їх підлаштування під реалії життя у воєнний час також будуть на часі після перемоги. Адже тепер ми розуміємо, наскільки непередбачуваним може стати життя. Насамперед, війна вчить нас ще більше працювати над функціональністю наших будівель.

Клієнти, які розглядають купівлю житла зараз, як і ті, хто замислиться над цим після війни, задаватимуть нам інші питання, ніж два роки тому. Та головне завдання девелоперів сьогодні - будувати так, ніби у цих будинках житимемо ми та наші діти. Не забувати, що ми зводимо не просто стіни із дахом над головою (хоча це надважливо і зараз, і після війни). Ми будуємо життєвий простір, який безмежно цінуватимуть ті, хто його обере. Тому що це буде Дім.