Закон України “Про надання будівельної продукції на ринку”

1 січня 2023, більше року тому, набув чинності Закон України “Про надання будівельної продукції на ринку”, за яким:


на будівельну продукцію, яка є на ринку України (і на власну, і на імпорт), поширюються правила та порядки галузі в Європі,

українські виробники та компанії-представники Європи можуть постачати свої товари за “безвізом”, без додаткових акредитацій і документів,

продукція для експорту повинна відповідати вимогам ЄС щодо міцності, надійності, екологічності, безпеки та інших показників,

ці ⬆️ критерії відповідності будівельної продукції стандартам ЄС повинні бути під постійним наглядом та перевіркою.

☝️ Тільки обов’язкових стандартів для будівельних матеріалів існує понад 600.

Згідно нового закону, виробники мають вносити декларацію товару з усіма характеристиками до свого кабінету у Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва (ЄДЕССБ). Також туди треба додати дані досліджень продукції - сертифікат про те, що вона пройшла випробування в акредитованій лабораторії.

Окрім виробників, контролю підлягають матеріали, які ввозяться на територію України, - для протидії неякісному імпорту і фальсифікату.

Якщо ж будівельна продукція не відповідає новим вимогам, контролюючі органи мають право обмежити її вихід у продажі, вилучити з ринку або взагалі з обігу.

Займатись цим будуть інспектори центрального офісу Державної інспекції архітектури та містобудування України та фахівці у 23 територіальних відділеннях.

❗Але зараз, через воєнний стан, продовжено термін дії попереднього закону і заборонені перевірки (за постановою №303).

Через це до 2025 року одночасно діють два регламенти і якість будівельної продукції на українському ринку, у тому числі і ввезених товарів та сировини, фактично, не контролюється. Як і багато років до цього, низькопробна продукція продовжує потрапляти на будмайданчики, незважаючи на новий чинний закон.

І поки наші виробники не почнуть дотримуватись європейських стандартів, а компанії-імпортери не перестануть ввозити третьосортну продукцію, забудовники і кінцеві споживачі - власники житла - не будуть захищені від будівельних матеріалів невисокої якості.

Тому вибір надійних постачальників, які гарантують відповідність продукції європейським стандартам якості, стає надзвичайно важливим для забезпечення безпеки та надійності будівельних проєктів.Ми працюємо тільки з такими.