Огляд ринку нерухомості 2023, прогнози до 2030

Зазвичай в своїх висновках я звикла спиратися тільки на цифри. Тому дуже ретельно вивчаю статистику та звертаю увагу на досвід колег к галузі будівництва нерухомості.


Одна з останніх книг, яку я прочитала, - "Аналітичний огляд ринку нерухомості України у 2013-2023 та перспективи відновлення" Михайла Кухара, яка заснована на статистичних даних LUN, а також досвіді та статистиці найбільших забудовників країни.

Буду потроху ділитися цікавими даними щодо ринку нерухомості Дніпра.

З початку війни ринок нерухомості Дніпра поступово зростав на тлі притоку біженців зі східних регіонів країни.
Відповідно, середня ціна по місту на кінець 2022 року зросла до $1200/м2, це +20% р-р.
Водночас, після успішних контрнаступальних дій ЗСУ та звільнення значних територій на півночі та півдні країни надмірний попит на житло поступово почав спадати, що повернуло ціни до довоєнного рівня.
Активність пошукових запитів у місті за останні 12 місяців демонструє активний ріст з 55 пунктів в середині 2022 року до поточних 93 пунктів (+70%), що уже зрівнялось з динамікою 2021 року.
Ціни в Дніпрі майже не змінили співвідношення з цінами в Києві.
Відтак, у Дніпрі до 2030 року ми очікуємо ціни:
✔️економкласу на рівні $1,4 тис. (+86%),
✔️комфорт – $1,6 тис. (+86%),
✔️бізнес – $2,1 тис. (+90%),
✔️преміум – $3,1 тис. (+77%).

Також змінилася стратегія забудовників. Відзначено перехід до консервативної моделі ведення бізнесу, де забудовники акцентують свою діяльність на завершенні існуючих інвестиційних зобов'язань і фокусуються на збереженні ділової репутації. Ці дані свідчать про пошук стабільності в умовах нестабільного ринку. Забудовники прагнуть зберегти довіру з боку інвесторів та покупців, зосереджуючись на виконанні уже взятих на себе зобов'язань.
Що скажете? Згодні з такими прогнозами до 2030 року?